Våra kor

Våra kor


Vi har ca 80 nötkreatur här på gården i Rolsberga. Några är renrasiga och några är korsningar av olika köttraser med framför allt Aberdeen Angus och Simmental i blodet. Vi har oxå en liten besätting med Dexter, som är en miniras och otroligt söta!

2023 köpte vi även in en grupp med Wagyu, det ska bli väldigt spännande att se hur den flocken utvecklas. Första slakten av en wagyu kommer ske tidigast 2025.


100% gräsbetat

Vår, sommar och höst

Här hemma går korna fritt på en djupströbädd av halm med tillgång till utevistelse på en platta där dom går in och ut, dygnet runt, precis som dom själv vill.


Ute på plattan finns ett stort foderbord där korna har fri tillgång till hösilage och kornas julklapp 2022, den mycket populära atuomatiska ryggkliaren. Här är det alltid kö!

Så fort det är bra väder och gräset har växt till sig släpps korna ut på bete oftast från mitten av April tills slutet av oktober/början av november (vädret bestämmer). De delas in i 3 till 4 mingre grupper.

Vintertid

Skogsbetet på Ebbetorp

Våra kor är 100% gräsuppfödda.

Vi utfodrar aldrig med kraftfoder. Dvs att vi inte forserar tillväxten, vilket gör att djuren växer och utvecklas naturligt och långsamt. Det i sin tur ger ett fint, mört och marmorerat kött med en fantastisk smak.

Magisk oktobermorgon

Krispigt i november

Slakt

I början körde jag alltid alla djur själv till slakteriet, men numera åker dom oftast med Roger eller Anton som kör slakteriets inhyrda djurbil. Våra djur är vana att åka transport, då vi flyttar dom flera gånger om året mellan stallet och olika beten.


Slakt sker på Skånska kött och vilt i Sjunkaröd, även styckning, paketering och märkning.

Jag har fullt förtroende för mitt slakteri som jag har valt med mycket stor omsorg och som jag använt mig av sedan starten 2013. Jag har själv varit med vid flera slakter och tittar med jämna mellanrum in både anmält och oanmält. 


Skånska Vilt i Sjunkaröd har fantastisk personal och mycket fin djuromsorg.